In prag de iarna problemele respiratorii se inmultesc, fie ca este vorba despre raceala sau gripa, fie de o afectiune mai grava ce se poate extinde pana la imbolnavirea plamanilor.
Cum recunoastem bolile respiratorii?
Raceala si gripa sunt cele mai frecvente afectiuni respiratorii. Ele se manifesta prin scurgeri nazale, febra, dureri de cap si o stare de slabiciune generala a organismului.
Bronsita reprezinta inflamatia cailor aeriene ce duc aerul la plamani, avand ca rezultat producerea unei cantitati mari de mucus si aparitia edemului (cresterea in volum a peretilor tubilor respiratori). Aceste doua modificari duc la ingreunarea respiratiei bolnavului si la aparitia simptomelor specifice: tuse seaca la inceput si productiva pe parcurs ce boala avanseaza, febra (38 grade) si dureri retrosternale. Aceste semne dispar de obicei dupa 2-3 saptamani.
Emfizemul pulmonar este o afectiune care afecteaza alveolele pulmonare, formatiunile la nivelul carora se face schimbul de oxigen. Boala apare mai frecvent dupa varsta de 50 de ani, de obicei la barbatii care au suferit anterior de afectiuni obstructive bronsice precum bronsitele cronice, astmul sau leziunile tuberculoase cronice. Semnele bolii sunt tusea (care la inceput este uscata), expectoratiile si greutatea la respiratie. De asemenea, bolnavii cu emfizem fac frecvent bronsite (mai ales iarna).
Astmul bronsic este una dintre cele mai grele si mai frecvente boli respiratorii. Crizele de astm se manifesta prin respiratie grea si suieratoare mai ales la expir, tuse si senzatia de constrictie in piept care provoaca senzatia de sufocare.
Procedurile Bowen pentru tratarea afectiunilor respiratorii
In terapia Bowen se urmareste efectuarea a doua proceduri care se adreseaza bolilor tractului respirator: procedura pentru tractul respirator superior si articulatia temporo-mandibulara si procedura respiratorie.
Prima metoda de terapie se caracterizeaza prin miscari delicate efectuate pe ambele parti ale traheei. Aceste miscari pot parea pentru pacient a fi insignifiante, dar in realitate elea genereaza impulsuri ce se transmit de-a lungul fasciei pre-traheale si in continure pe pericard (fascia care inconjoara inima) si in partea inferioara a abdomenului (prin ligamentul falciform la ombilic si prin linia alba la pubis). Se observa astfel cum miscarile Bowen stimuleaza impulsurile nervoase din zona plamanilor si a tractului respirator superior, ceea ce genereaza dinspre creier raspunsuri nervoase care vor ajuta la reechilibrarea zonelor afectate.
Procedura pentru tractul respirator superior se adreseaza pacientilor cu astm, alergii de primavara manifestate prin stranuturi frecvente, raceli, gripa, febra, sinuzite sau faringite. De asemenea, deoarece procedura implica si articulatia temporo-mandibulara, ea reuseste sa trateze si bolnavii cu migrene, dureri de cap, paralizii faciale, probleme de vedere si afectiuni ale urechii (precum surditatea, infectiile urechii sau senzatiile de zgomote in urechi). In plus, aceasta tehnica poate fi recomandata si la copiii cu anormalitati palatine, cu dintii incalecati si cu probleme de scrasnire a dintilor.
Procedura respiratorie este ce-a de-a doua metoda de tratare a bolilor de respiratie. Specialistul Bowen va executa miscari fine in partea anterioara a diafragmei, organul muscular-tendinos care separa toracele de abdomen si care participa la respiratie. Impulsurile create pot actiona ca stoperi si pot inhiba deplasarea impulsurilor prin fascia frontala la acest nivel. Acest aspect poate fi foarte util daca dorim sa mentinem efectul miscarilor deasupra sau sub nivelul diafragmei, astfel incat impulsurile sa se localizeze strict pe aria respiratorie.
Procedura respiratorie se adreseaza urmatoarelor afectiuni: simptome de astm, bronsita, raceli, emfizem pulmonar sau alergii de primavara. In plus, deoarece tehnica presupune stimularea in zona toraco-abdominala, ea poate vindeca si numeroase probleme gastro-intestinale, precum disconfortul abdominal, colicile, balonarile, hernia hiatala, indigestiile, arsurile la stomac, greata si problemele hepatice, pancreatice si ale vezicii biliare.
Ce spun pacientii?
- Pacientul L.M. in varsta de 46 ani suferea de astm bronsic de numai putin de 20 de ani. In doar 3 sedinte de terapie Bowen a scapat de necesitatea folosirii spray-ului, iar dupa alte 5 sedinte deja se simtea foarte bine.
- Simona B., 32 ani, a venit la cabinetul doamnei Pacuraru plangandu-se de faptul ca racea foarte des si tusea foarte mult. Doamna S.B. a beneficiat de 8 sedinte de terapie. Acum, cu toate ca sezonul friguros s-a instalat de mult timp, pacienta nu a mai racit si nici nu a mai avut probleme cu tusea sacaitoare.
- Pacientul V.S., 24 ani, s-a prezentat cu simptome agravate de sinuzita si rinita alergica. Bolnavul prezenta durerea si presiune la nivelul fetei, senzatii de nas infundat sau plin cu secretii, cefalee (durere in crestetul capului si la nivelul ambelor tample), durere in spatele ochilor si stranuturi frecvente. In 7 sedinte pacientul s-a vindecat complet, iar simptomele au disparut.
Sunt sute de oameni care au beneficiat de terapia Bowen si care acum sunt multumiti si fericiti.
Autor: Ioana Pacuraru, specialist in terapia Bowen
Redactat de Dr. Frunza Alexandru